VELIKO FINALE IZBORA ZA CHEFA GODINE Tvrtko Šakota osvojio je drugo mjesto sa 106 bodova
Nav je ove godine pao s prvog na šesto mjesto u izboru za Restoran godine. No, Navov chef Tvrtko Šakota, lanjski pobjednik, zadržao se u najužem vrhu hrvatskih kuhara s drugim mjestom i 106 bodova, u izboru za Chefa godine. Razlozi za Šakotin kontinuirano visoki plasman posve su razvidni.
adsense_content_v3

Šakotine restorane možete ili ne morate voljeti (mi Nav jako volimo). Ali, Tvrtko Šakota, volite li njegove restorane ili ne, potpuno je nesporni autoritet modernog pristupa restoranskom kuhanju u Hrvatskoj. Gospodin Šakota čovjek je koji najdosljednije, najupornije, najfanatičnije i najbeskompromisnije radi na provedbi načela o mikrolokalnoj i mikrosezonskoj gastronomiji.





Istodobno, Šakota uglavnom perfektno kuha, tako da su njegova jela podjednako inovativna i hedonistička. Uostalom, Šakotin je jelen pečen za stolom vjerojatno najfinije jelo od crvenog mesa koje smo ove godine probali u Hrvatskoj. Naposljetku, Tvrtko Šakota uspostavio je održivi poslovni model u kontekstu progresivne kuhinje, što nije osobito često ni u inozemstvu, a potpuno je jedinstveno u Hrvatskoj. Tvrtko Šakota spada među tri ili četiri neupitna lidera hrvatske gastronomske scene. S obzirom na njegovu golemu radnu energiju i strast za učenjem, prilično smo sigurni da će chef Šakota takav status zadržati još barem petnaest do dvadeset godina, i da će ga javnost jednom doživljavati i kao hrvatskog Alaina Passarda.
Tvrtko Šakota početkom siječnja s nekoliko prijatelja i sumišljenika otvara bistro/deli/pekarnicu na Opatovini, koji bi mogao dugoročno promijeniti strukturu zdrave ulične i demokratske hrane u Hrvatskoj.
Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine
Zmajska pivovara bavi se stalnim istraživanjem mogućnosti slaganja različitih pivskih žanrova s modernom gastronomijom: nedavni zagrebački tasting moćnog kiselog piva Critters Went Beserk s bean-to-bar Taman čokoladom pokazuje da su mogućnosti doslovno bezgranične.


Pravila izbora za Chefa godine
Chefa godine, kao i Restoran godine, biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, investitori, novinari, restoranski menadžeri. Svatko može glasati za pet chefova, ali ne smije biti financijski povezan ni s jednim chefom za kojeg je glasao. Prvoplasirani chef dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani 2 boda.


